Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
pedagogia
27/3/20
APRENDRE A CASA, UNA OPORTUNITAT PERMANENT
Ricard Aymerich, Mestre i psicòleg
Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya


GESTIÓ DE LES EMOCIONS
El confinament que estem vivint és una situació excepcional, d'estrès emocional important i de gran incertesa: ens posa a prova a tots, petits i grans. La frustració, la desmotivació, la ràbia, el cansament és més que probable que apareguin per casa perquè la llar és el gran contenidor de persones permanentment activades per unes emocions que no són senzilles de pair, d'interpretar, de contenir. El grans hem après unes sortides, uns mecanismes de defensa, per fer front a situacions així. Però els petits encara n'estan aprenent i els seus recursos són limitats. Aquestes persones grans som el "model" a casa sempre, però en aquestes circumstàncies és especialment important tenir-ho en compte. Com també cal entendre que és immens l'esforç que representa per a un infant copsar la magnitud i afrontar la inseguretat d'aquest enclaustrament forçat. Trobar els mecanismes i les sortides a tot això és un gran repte a cada casa, perquè cada persona és un món i aquest món de mons en què es converteix la llar comporta conviure amb maneres de fer, necessitats, prioritats no sempre coincidents. més
3/9/15
NO S'ENSENYA ALS INFANTS QUE APRENDRE APORTA PLAER I SATISFACCIÓ
Entrevista al pedagog francès Philippe Meirieu, feta en el marc de la 50a Escola d'Estiu de Rosa Sensat; conferència inaugural de totes les Escoles d'Estiu dels MRP de Catalunya.

Podeu consultar l'entrevista original publicada al Diari de l'Educació, aquí.

Philippe Meirieu (Alès, França, 1949) és sobretot una eminència, un dels referents de l'educació més influents de l'actualitat. Ha dedicat tota la vida a l'ensenyament i l'estudi de la pedagogia, des que el 1985 va començar a exercir com a professor a la Universitat Lumière Lyon 2 fins a ser nomenat assessor educatiu del govern de François Mitterrand, passant per la direcció del prestigiós Institut Nacional d'Investigació Pedagògica. El seu pas pel 50è aniversari de l'Escola d'Estiu de Rosa Sensat ens permet abordar el que ell identifica com una crisi educativa i els mecanismes necessaris per replantejar el model actual des dels valors democràtics.

La crisi educativa pot ser considerada com una oportunitat per a què tothom participi en la creació d'un nou model educatiu.

Estem en un moment de crisi educativa?

Sí, ens trobem davant d'una crisi, que està unida d'alguna manera als grans models i sistemes que es van imposar a les societats occidentals en el passat. En aquests models, a través de la tirania o de la teocràcia s'imposava què havien d'aprendre els nens durant els seus períodes escolars. Per exemple, als anys 50 a la Unió Soviètica no vivien crisis educatives perquè el partit únic que governava en aquell moment era el que decidia què s'havia d'estudiar. No hi havia cap tipus de debat. En canvi ara, en democràcia, el bé comú s'ha de construir. Tothom ha de tenir dret a decidir i a participar en el plantejament educatiu. D'aquesta manera, la crisi educativa pot ser considerada una oportunitat, un avantatge. més
temes
etiquetes
cerca

x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.