Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya
Català per a Tothom: un moviment per universalitzar l'aprenentatge de la llengua
Avui s'ha presentat *Català per a Tothom*, una iniciativa transversal amb l'objectiu de garantir que tothom tingui l'oportunitat d'aprendre i utilitzar el català. Aquest moviment es compromet a arribar allà on l'administració no arriba, fent créixer el nombre de grups d'aprenentatge als barris, escoles i centres de treball d'arreu del país.
"És imprescindible ampliar l'oferta de cursos fins a les 200.000 places anuals per assegurar que totes les persones interessades puguin aprendre català en els pròxims deu anys", ha reivindicat Maria Maians, qui ha conduït l'acte en representació de les més de trenta entitats impulsores de la iniciativa. Maians ha subratllat el paper clau dels nous parlants per al futur del català i ha defensat que "l'accés universal a la llengua és un dret i una eina fonamental de cohesió social".
Tres àmbits d'acció: barris, escoles i centres de treball
Durant la presentació, s'han detallat les demandes i compromisos del moviment en els seus tres grans àmbits d'actuació. Diferents representants han exposat les propostes concretes per avançar en cada sector:
Als barris:
L'activista i periodista Jordi Armadans ha reivindicat la necessitat que el Govern ampliï l'oferta del *Consorci per a la Normalització Lingüística* (CPNL), amb almenys 30.000 noves places anuals fins a arribar a un mínim de 150.000, adaptant els horaris a les necessitats dels aprenents. Paral·lelament, les entitats del teixit associatiu s'han compromès a impulsar més grups d'aprenentatge de català als barris, especialment a les zones amb menys oferta pública, per garantir que qualsevol persona tingui l'oportunitat d'aprendre la llengua en el seu entorn més proper.
Als centres educatius
La pedagoga Merlys Mosquera ha defensat la creació de 20.000 places anuals gratuïtes per a cursos de català destinats a famílies, impartits dins l'horari escolar o extraescolar. Segons ha explicat, més de 400.000 pares i mares nascuts fora de Catalunya tenen fills escolaritzats al país. Per això, les entitats de la comunitat educativa s'han compromès a fomentar la creació de grups d'aprenentatge de català entre famílies, amb la col·laboració d'AFAs, docents voluntaris, monitors de lleure i altres agents educatius.
Als centres de treball
Antonio Suárez ha posat sobre la taula la necessitat d'impulsar un programa perquè treballadors, empresaris i autònoms puguin aprendre català al mateix lloc de feina, reclamant la creació de 30.000 places anuals. En resposta, sindicats, organitzacions empresarials, cooperatives i col·legis professionals han manifestat el seu compromís de facilitar la creació de grups de català entre companys de feina. A més, han anunciat la voluntat d'impulsar, en el marc del diàleg social, un programa de formació lingüística per a sectors professionals concrets, adaptant-ne les característiques i calendaris.
Un moviment obert a la participació
Català per a Tothom convida tota la ciutadania a sumar-se a la iniciativa a través de diferents vies. Una de les accions destacades és una gran campanya de recollida de signatures al web
https://peratothom.cat/, amb la petició d'augmentar en 80.000 el nombre de places de formació en català, passant de les 120.000 actuals a 200.000.
A més, el moviment fa una crida a associacions, empreses, sindicats i centres educatius perquè s'hi adhereixin i creïn nous grups d'aprenentatge. També anima la ciutadania a implicar-se activament com a voluntaris o a fer aportacions econòmiques per ajudar a finançar la creació de nous espais d'aprenentatge.
Barcelona, 21 de febrer de 2025