Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
Escola Bressol. 0-6
11/3/24
AVANCEM EN LA CONSTRUCCIÓ D'UN MODEL 0-6 DE QUALITAT
Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya

La urgència de respondre a les demandes imperatives de construir un model socioeducatiu digne i de qualitat per als infants més petits, va fer que la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, seguint el fil de la feina feta, organitzés un nou seminari el passat dimecres 28 de febrer del 2024. Tot i que la jornada va tenir lloc a Barcelona, va reunir diversos agents del món educatiu de la primera infància d'arreu del territori. L'objectiu clar de trobada va ser abordar, de manera integral i amb la profunditat necessària, la construcció d'un model socioeducatiu inclusiu, equitatiu i adaptat específicament per als infants de 0 a 6 anys.
més
2/5/23
SEMINARI EDUCAR AL 0-6. CONCLUSIONS
Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya

EL 0-6. PROPOSTES DE POLÍTICA PÚBLICA
Tercera jornada del seminari Educar a l'Etapa dels 0 als 6 anys

Enguany la FMRPC ha realitzat dues jornades al voltant de l'etapa 0-6. La primera va estar enfocada a la mirada integral de l'etapa i la segona es va centrar en l'àmbit socioeducatiu i econòmic. Ambdues jornades van per palesa la importància de les polítiques públiques en l'etapa 0-6 i per aquest motiu es va voler anar més enllà i realitzar una tercera jornada enfocada a posar sobre la taula propostes de política pública en matèria de la primera infància.

més
19/4/23
EL 0-6. PROPOSTES DE POLÍTICA PÚBLICA
Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya

EL 0-6. PROPOSTES DE POLÍTICA PÚBLICA

Ja hem realitzat dues Jornades del Seminari "Educar al 0-6":
El 0-6. Una mirada integral.
El 0-6 Una etapa sòcioeducativa.
Les dues Jornades prèvies de Seminari han fet palesa la importància de les polítiques públiques en l'etapa 0-6. El següent pas, doncs, és facilitar un espai on els diferents representants polítics puguin expressar els seus posicionaments respecte als diferents reptes i prioritats al voltant de l'etapa educativa de la primera infància.

Així doncs, us convidem el proper dissabte 29 d'abril de 9:30h a 13.15h a la Biblioteca Singuerlín-Salvador Cabré de Sta. Coloma de Gramenet.
més
31/3/23
EL 0-6, RECONEIXEMENT D'UNA ETAPA SOCIOEDUCATIVA
Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya

El 0-6, reconeixement d'una etapa sòcioeducativa

La qualitat de la criança de la vida humana ha d'estar en el centre de l'acció pública. Pensar-nos com a éssers vulnerables i interdependents ens mobilitza cap a ubicar la cura en el nucli de la política pública. Les inversions en Petita Infància són les més rendibles i estalvien costos de futur.
més
31/3/23
EDUCAR AL 0-6, UNA MIRADA INTEGRAL
Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya

EDUCAR AL 0-6, UNA MIRADA INTEGRAL

El 0-6, una etapa amb identitat pròpia i intencionalitat educativa on aprendre i experimentar en entorns on hi s'estableix un vincle sa i saludable amb l'adult que en té cura afavoreix i promou aprenentatges significatius.



més
23/1/23
SEMINARI 0-6
Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya

PLACES EXHAURIDES PER AL SEMINARI 0-6 2023


Aquesta iniciativa neix de la necessitat de seguir reflexionant sobre l'etapa educativa de la primera infància, després del procés encetat el curs passat en una primera Jornada a Mataró "Situació actual i perspectives", i un posterior Seminari obert a la comunitat educativa. D'aquesta reflexió en vam poder presentar unes conclusions i parlar-ne amb Vicenç de Febrer, Mª Jesús Larios i Rosa Reina en un acte que es va celebrar el passat 15 de març a Castelldefels. més
19/7/22
TREBALL SOBRE L'ETAPA EDUCATIVA DELS 0 ALS 6 ANYS
Maria Marcos Fernàndez
Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya


TREBALL SOBRE L'ETAPA EDUCATIVA DELS 0 ALS 6 ANYS

Les noves oportunitats curriculars que ofereix la LOMLOE i l'anunci progressiva gratuïtat del 0-3, començant pels 2 anys, van ser els catalitzadors per posar de nou l'Etapa 0-6 sobre la taula. Els beneficis educatius i socials d'aquestes novetats incideix indiscutiblement en la millora d'igualtat d'oportunitats. És el moment de repensar els reptes de futur, consensuar el model, definir les condicions pedagògiques i les característiques de la primera etapa educativa són aspectes cabdals per avançar cap a l'equitat en l'accés a l'educació.

Per aquest motiu i per tal de dignificar i consensuar l'etapa educativa del 0-6, durant el curs 2021/2022 la FMRPC ha creat diversos espais de reflexió i debat. S'han realitzat dues jornades i un seminari tancat i fruit d'aquestes activitats s'han elaborat diversos articles i un document que recull les condicions de la primera etapa educativa. La rellevància de la temàtica fa que ja el treball al voltant de l'etapa 0-6 sigui una de les prioritats de la nostra entitat i a punt d'acabar el curs d'enguany ja estiguem projectant una nova jornada sobre l'educació al 06.

més
1/4/22
JORNADA: 0-6 - ESPAI EDUCATIU D'ACOMPANYAMENT
Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya

Jornada "Educar a l'Etapa 0-6: Espai educatiu d'acompanyament"

Després de la Jornada Educar al 0-6 a Mataró al mes de novembre i del Seminari de treball realitzat al febrer, el dia 15 de març es va realitzar a la Biblioteca Ramon Fernández Jurado de Castelldefels la JORNADA: Educar a l'etapa 0-6. Un espai educatiu d'acompanyament. més
29/11/21
EDUCAR A L'ETAPA 0-6. SITUACIÓ ACTUAL I PERSPECTIVES
Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya

Jornada "EDUCAR A L'ETAPA 0-6. Situació actual i perspectives"

Les noves oportunitats curriculars que pot oferir la LOMLOE i el recent anunci del Pere Aragonès que l'últim curs de Llar d'infants de dos anys passarà a ser gratuït com a primera fase del procés de gratuïtat en l'accés a l'etapa, per permetre avançar cap a l'equitat en l'accés a l'educació, fan que l'actual sigui el moment adequat per posar el debat sobre l'etapa 0-6 sobre la taula: En quin moment ens trobem? Quins són els reptes de futur? Què cal tenir en compte? Així ho expressava Maria Marcos, vicepresidenta de la federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, en la inauguració de la jornada que es va celebrar el passat 4 de novembre a la Biblioteca Antoni Comas de Mataró, i que també es va poder seguir a través de Youtube.
més
8/10/21
JORNADA 0-6
Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya

Us convidem a la Jornada "Educar a l'Etapa 0-6: Situació actual i perspectives".
L'acte serà el pròxim 4 de Novembre de 2021, a la Biblioteca Antoni Comas de Mataró a la tarda, de 17:45 h a 20:00.
De tota manera, també es podrà seguir per streaming a través del nostre canal de youtube, en el següent enllaç:
https://youtu.be/RybuNRsl49E més
27/11/18
LA COORDINADORA FA 35 ANYS!
Coordinadora d'escoles bressol de Catalunya

La Coordinadora fa 35 ANYS aquest 2018.

Un grup de mestres ja va manifestar aleshores que l'educació era la millor eina de canvi i de futur, avui ho seguim defensant amb preocupació per la situació que viu l'educació, en particular la dels més menuts.

Dia rere dia, però, hem refermat el nostre compromís i hem fet molt i molt camí. més
14/3/16
XII JORNADES 0-12: ÉS POSSIBLE FER UNA ESCOLA I UNA EDUCACIÓ PÚBLICA DIFERENT
T'HI APUNTES?
Dissabte 2 d'abril i divendres 1 de juliol

Les XII Jornades 0-12 es realitzaran a la Casa Convalescència de l'Hospital de Sant Pau (Barcelona) en dues sessions.

Inscripcions

Per accedir al formulari d'inscripció cliqueu aquí.

Aspectes organitzatius

Recordeu que és un formulari per persona i enguany els centres educatius han de pagar 50€ i tenen l'accès fins a tres persones de cada centre/entitat. D'altra banda, a partir de la quarta persona seran 15€ addicionals. Aquestes jornades no demanen cap ajut institucional per realitzar-se ni es cobra cap altra quota com s'havia fet a les escoles de la xarxa amb anterioritat. La integritat de la matrícula va destinada a cobrir els gastos de les mateixes. més
29/2/16
TRIAR ESCOLA. L'AVENTURA COMENÇA ARA.
Presentació d'una guia audiovisual per ajudar les mares i pares primerencs a escollir el centre més adequat on escolaritzar els seus fills.

Us convidem a assistir a la projecció i xerrada amb experts, que tindrà lloc el proper dilluns dia 29 de febrer a les 19h a la botiga Abacus del carrer Balmes, 163 de Barcelona.

La fundació Propedagògic, juntament amb la plataforma de producció de continguts multimèdia BUMAYÉ, presenten un nou projecte audiovisual dirigit a pares i mares que s'enfronten per primer cop al repte d'escolaritzar els seus fills i necessiten una orientació a l'hora d'escollir un centre educatiu, entre la diversitat de models i tipologies existents a Catalunya.

Tindrà lloc el dilluns 29 de febrer a les 19h a la botiga d'Abacus de Balmes, 163 de Barcelona i comptarà amb la participació dels següents ponents que, després de la visualització del reportatge, respondran les preguntes i participaran del debat amb les famílies interessades:

Clara Darder (Directora de la fundació Propedagògic)
Benja Villegas (Realitzador de l'audiovisual i pare a la recerca d'escola)
Àlex Castillo (President de FAPAC)
Joan Domènech (Federació de Moviments de Renovació Pedagògica)
més
17/2/15
PORTES OBERTES A LES ESCOLES BRESSOL
Recull de 30 actuacions realitzades per escoles de 1r cicle d'Educació Infantil de Catalunya.

PINZELLADES D'ESCOLA BRESSOL

Des de la Coordinadora d'Escoles Bressol de Catalunya, àmbit de la FMRPC, ens fa il·lusió presentar-vos aquest doble recull de 15 experiències cadascun, realitzades en diferents escoles bressol del nostre país, són una mostra variada de les activitats que podem trobar i viure en el dia a dia de les llars d'infants a Catalunya.

Les podeu descarregar del lateral dret d'aquest article.

A l'hora de fer aquest petit recull d'experiències, ens han mogut diferents objectius.

- Per una banda, ens semblava interessant fer un recull real de les actuacions que, de forma habitual, tenen lloc a les llars d'infants del nostre país, sense pretendre ser una recerca específica, per donar a conèixer i mostrar les interessants activitats que s'hi realitzen.

- Per altra banda, també volíem arribar a la resta de companyes i companys de professió, ja que, a vegades, la implicació i dedicació a la feina que fem dins les aules dificulta el traspàs de moltes experiències realitzades, que podrien ser útils als altres professionals i així donar noves oportunitats i donar continuïtat al treball realitzat. més
30/1/15
LA CREATIVITAT, UNA FORMA D'EXPLICAR-SE EL MÓN
Gemma Riba i Marta Aumatell
Professores de les especialitats de Joc Plàstic, Expressió Plàstica i Tallers Artístics de l'Escola Municipal d'Expressió d'Olot.
Revista Traç del GM de la Garrotxa


En Jan em diu emocionat que vol dibuixar la neu, està molt i molt content.
Li dono un foli, i dibuixa una línea forta i ben marcada amb un llapis, al fons a l'horitzó i damunt la línea hi dibuixa un nen.

- En Jan ve corrents al cap de poca estona i em diu amb una rialla -mira ja estic, sóc jo a la neu.
- Oh que bé Jan - li dic jo- ara només et falta fer-hi la neu.
- En Jan es queda immòbil al meu costat, mirant fixament el full, sense dir res, amb un posat seriós i potser una mica enfadat ...
- Jan què et passa?
- És que ja estic, repeteix amb una veu una mica imposada i seriosa.
- Fixo de nou la mirada en el full, realment TOT és blanc, només la línea i el personatge, ni una taca ...
- És veritat Jan, ja està acabat. Quin fred que fa en aquest paisatge tan nevat que has fet!!!
- L'abraço i simulem tots dos el fred - en Jan riu.

Aquesta és una de les moltes situacions que vivim sovint a l'Escola Municipal d'Expressió, la nostra feina no és altra que estar atents i acompanyar en aquests processos, respectant sempre les evolucions de cada infant, sent en la majoria de casos espectadors en aquests moments on la creativitat sorgeix d'una forma tan natural, tan directa i tan pura.

Oferir materials nous, recursos per experimentar, provar, gaudir, trobar solucions enginyoses, equivocar-se i tornar a començar… és la base d'un aprenentatge artístic de qualitat. més
14/12/14
SOBRE L'APRENENTATGE DE LA LLENGUA
Maria Rosa Heras i Juncosa
Mestra d'infantil, jubilada
MRP del Baix Penedès


En els mitjans de comunicació hem llegit diferents opinions sobre la decisió dels finlandesos de suprimir de les escoles l'aprenentatge de la lletra manuscrita. I jo em pregunto; és una bona decisió? Segur que és una bona mesura deixar d'utilitzar la lletra lligada sobre el paper? Hem de posar als infants des de ben petits davant d'un ordinador a teclejar amb l'argument que és el que acabarà fent la resta de la seva vida? Què en penseu?

Ja sé que la societat ha canviat molt i que les noves tecnologies estan immerses en tots els àmbits de les nostres vides. Per contra l'escola ha canviat relativament poc, tot i que hi hagi ordinadors, pissarres digitals, calculadores, mòbils...les tècniques de l'aprenentatge de la llengua han canviat poc. En la majoria d'escoles s'han adoptat els postulats d'Anna Teberosky començant l'aprenentatge amb "lletra de pal" i en un moment donat, a P4 en concret, es comença a demanar als infants que facin lletra lligada. Segons diuen els experts, escriure a mà és un bon exercici que ens ajuda a estructurar el pensament, més enllà de ser una motricitat fina. més
ON SOM
Avda. Drassanes, 3 3r
08001 - Barcelona
Tel: 934817388 Mòb: 640801524
CONTACTA'NS
Email: federacio@mrp.cat NIF: G-58245259
Registre d'Associacions n.89 sec 2a.
avís legal, privacitat i cookies
Avda. Drassanes, 3 3r (BCN) · Tel: 934817388 · federacio@mrp.cat · avís legal, privacitat i cookies
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.