Aquest web utilitza cookies per millorar l'experiència de navegació. Pots acceptar-les i continuar navegant o revisar les preferències de privacitat en qualsevol moment.
c |
CARTA HOMENATGE A LA ISABEL MUÑOZ, UNA PERSONA IMPRESCINDIBLE
17/9/15
Carta homenatge a la Isabel Muñoz, una persona imprescindible · FMRPC
En nom dels mestres dels moviments de renovació pedagògica.

Les persones poden ser famoses o importants. La Isabel pertanyia a aquesta segona categoria. Era discreta exageradament. Però va ser molt important per a moltes persones, molts mestres, moltes escoles...

Recordo el dia que va arribar a l'escola. Al Lluis Millet. Finals dels anys setanta. Arribava una joveneta, migandalusa, migcatalana, i nosaltres, una colla de jovenets mestres i barbuts, l'acollíem... i la posaven a compaginar dossiers ciclostilats.

Així va començar el seu aprenentatge i així va començar el nostre coneixement d'una mestra que va esdevenir un pilar imprescindible per a tots els anys de renovació de l'escola i de la Ciutat. La Isabel, com molts de nosaltres, és va fer mestra, en la pràctica real. En l'exercici d'allò que avui podem anomenar experiències creatives i anticipadores. En aquell context, absolutament alegal vam experimentar i concretar pràctiques actives, experiències de participació, democràcia avançada, estudi del medi, coneixement de la ciutat, renovació de les metodologies i dels aprenentatges. Tot això va ser possible per la seva implicació des del primer dia.

La Isabel mai ha estat una persona de grans teories, ni grans discursos. Però la seva pràctica ha estat constant, compromesa, inequívocament a favor de l'educació, la cultura i a favor d'una escola per al poble, especialment per als més desfavorits... La Isabel, és un testimoni constant de renovació i de compromís per l'educació popular.


Segurament el seu origen ha estat clau en configurar el seu compromís. I la recordarem per la seva tasca incansable a qualsevol dels llocs des dels quals ha lluitat per allò que més creia: els infants, la vida, l'escola. A la Isabel la tindrem present sempre com una persona imprescindible per l'escola popular i, compromesa amb Santa Coloma, per la seva convicció en la realitat d'una ciutat plenament educadora.

Lluitadora, compromesa, il·lusionada. Un referent, sobretot, per la il·lusió que ha anat posant en tot el que ha fet i ha impulsat.

En el seu camí, va comprendre que la seva principal feina havia de ser a l'escola. Però va entreveure i a la vegada va posar en pràctica, que això no tenia valor sinó ho compartia amb els demés. Per això va dedicar tants esforços a impulsar l'intercanvi, el treball en xarxa, la cooperació, a donar el bo i millor de la seva experiència per ajudar a construir referents col·lectius en forma d'escoles, i d'associacions i moviments de mestres... Per això ha estat un dels pilars del Casal del Mestre, a la vegada que un dels referents de tots els moviments de mestres de Catalunya, i també d'Espanya.

La Isabel no tenia la teoria. Era la persona que trenava i destrenava els fils per enfortir la xarxa. Ho feia des de la més absoluta prudència i discreció. Per això era eficaç. No la recordarem pels seus escrits, però si pel seu mestratge i per la seva il.lusió amb les coses ben fetes.

Va seguir fent projectes fins el darrer dia: Dijous de la setmana passada encara em parlava dels rosers que havia d'esporgar o els viatges que encara volia fer o les pel·lícules que volia veure.

En aquest recorregut, injustament escurçat, la poesia sempre la va acompanyar, juntament amb la música i la cançó.

Per això voldríem recordar-la amb dos poemes. El primer és de Joan Salvat Papasseit. El poeta mort prematurament que fa un cant a la Vida en Tot l'enyor de demà. Us en llegiré uns fragments.

Ara que estic al llit malalt, estic força content.
Demà m'aixecaré, potser, i heus aquí el que m'espera.
Unes places lluentes de claror I unes tanques amb flors,
Sota del sol, sota la lluna al vespre.
I encara aquell vailet que cridarà el diari,
i qui puja als tramvies i els baixa tot corrent.
I el carter que si passa i no em deixa cap lletra m'angoixa
perquè no sé el secret de les altres que porta.
I també l'aeroplà que em fa aixecar el cap
el mateix que em cridés una veu d'un terrat.
I tota la quitxalla del veïnat
qui mourà tanta fressa perquè serà dijous i no anirà a l'escola.
I els cavalls assenyats i els carreters dormits
sota la vela en punxa que dansa en el seguit de les roderes.
I el vi que de tants dies no he begut.
I el pa, posat a taula.
I l'escudella rossa, fumejant.
I vosaltres amics perquè em vindreu a veure i ens mirarem feliços.
Tot això bé m'espera si m'aixeco demà.
Si no em puc aixecar mai més,
heus aquí el que m'espera:
- Vosaltres restareu,
per veure el bo que és tot:
i la Vida i la Mort.

I el segon és un poema que li agradava molt i que l'escoltava recitat en un disc molt antic de Silvio Rodríguez. Bertold Brecht li hauria dedicat si l'hagués coneguda.

Hi ha dones que lluiten un dia i són bones.
Hi ha les que lluiten un any i són millors.
N'hi ha que lluiten molts anys i són molt bones.
Hi ha les que lluiten tota la vida.
Aquests són les imprescindibles.

La seva lluita, per la vida i contra la mort, ha tingut la mateixa fortalesa que la seva feina constant i quotidiana per una escola pública de qualitat per a tots els infants sense cap mena de distinció.

Per molts mestres aquest serà el record de la Isabel que mai ens abandonarà. Avui hagués estat molt contenta de veure'ns tots aquí, per poder seguir compartint les idees educatives que entre tots hem anat construint.

12 MARÇ
DEBAT MODEL EDUCACIÓ PÚBLICA
18 ABRIL
IV JORNADA INSTITUT ESCOLA I HORARIS
16 MAIG
ACTE FINAL 1R CONGRÉS EDUCACIÓ PÚBLICA
ON SOM
Avda. Drassanes, 3 3r
08001 - Barcelona
Tel: 934817388 Mòb: 640801524
CONTACTA'NS
Email: federacio@mrp.cat NIF: G-58245259
Registre d'Associacions n.89 sec 2a.
avís legal, privacitat i cookies
x
Actualiza ya tu navegador

O instala un navegador alternativo:

¿Por qué debo actualizar?

Las tecnologías usadas en las nuevas páginas web, poco a poco están dejando de brindar soporte a navegadores antiguos. La visualización de estos sitios con navegadores desactualizados no será óptima.

Un navegador actualizado se encuentra menos vulnerable en aspectos de seguridad frente a los ataques de phishing y publicidad no deseada.